Monday, February 2, 2009

Yleistä Pekingistä

Tässäpä innostuin kuitenkin kirjoittelemaan ja muistelemaan jo tätä Pekingin eloa. Laitan nyt tällaisen version, jota sitten jatkan eteenpäin Suomessa.


Kartta
Pekingin lentokentällä oli jaossa varsin näppärä kartta. Toivottavasti ei ole ollut saatavissa vain olympialaisten takia, vaan pysyisi tarjonnassa jatkossakin. Kirjakaupoista ja kaduilta, myyjiä metroasemien liepeillä ainakin Tiananmenillä, voi ostaa sitten karttoja.Kiinalaiset eivät juuri tunnu osaavan lukea tai käyttää karttaa. Sen avulla voi olla vaikeaa saada apua, vaikka nimet olisivat myös kiinalaisin merkein kirjoitettu.
Google maps oli ihan toimiva Pekingin osalta. Täytyy kyllä todeta vielä, että kartat ovat myös epätarkkoja. Paikat ovat merkitty suunnilleen. Sama paikka voi olla merkittynä eri kartoissa korttelin eri puolille. Lisäksi kaupunki tietysti elää kaiken aikaa.

Metro
Metroon pitää lunastaa 20 yuanin kortti, jonne sitten voi ladata rahaa. Yksi matka maksaa 2 yuania ja sillä voi oleskella maan alla rajoituksetta ja tehdä niin monta vaihtoa, kun vain jaksaa. Varsin nopea ja näppärä. Ruuhkaisimpiin aikoihin vain aivan täpötäynnä eikä sisään edes välttämättä mahdu, vaikka kuinka tunkisi tai sinua tungettaisiin. Kuulutukset ja opasteet myös englanniksi.

Bussit
Busseja kulkee joka suuntaan. Niistä on vaikeampi ottaa selkoa. Kuulutukset ja asemien nimet ovat kyllä myös englanniksi. Maksaa voi metrokortilla, jolloin hinta on 0,4 yuania.

Taksi
Taksin lähtötaksa on 10 yuania ja illalla 11 yuania, sillä voi sitten huristella 3 kilometriä. Varsin edullista siis, jos on liikkeellä esimerkiksi kolmistaan. Ruuhka-aikoina taksi on kuitenkin jumissa muun liikenteen seassa. Silloin turhauttaa kovasti, sillä käveleminenkin olisi nopeampaa. Taksilla liikutaan käyntikorttien ja taksioppaan avulla. Taksiopas on pieni vihkonen, johon on englanniksi ja kiinaksi kirjoitettu keskeisten paikkojen osoitteita ja ajo-ohjeita niihin.

Kirjat
Kirjastossa ei valitettavasti tullut käytyä. Take5:ssa ja Bookwormissa oli esimerkiksi kirjoja luettavaksi baarissa tai lainattavaksi.
Wangfujinin Foreignb Bookstoressa kirjakaupassa oli englanninkielistä kirjallisuutta ja muutama hylly kirjoja oli myös Friendship storessa.Vieraskielisten kirjojen hinnat ovat moninkertaiset verrattuna kiinankieliseen kirjoihin n. 20 euroa. Joskus kyllä Kiinaan liittyviä kirjoja saattaa saada paljon huokeammin.

Leffat
Kiinalaisia elokuvia, jossa olisi englanninkielinen tekstitys oli vaikeaa löytää.
Kaikenlaisia englanninkielisiä klassikoita Sound of Musicista Jurassic Parkiin oli sen sijaan paremmin tarjolla.DVD-kaupoissa oli kaikenlaisia uusia, lähinnä amerikkalaisia leffoja tarjolla. Ranskankielisiä oli myös jonkin verran.Vuokraamoita ei löytynyt. DVD:t maksoivat 8-15 yuania kipale. Piraattiversioita on runsaasti liikenteessä.Leffateattereissa oli tarjonta todella suppea ainakin tällä hetkellä. Elokuvakerhoja ja eri kulttuurikeskuksilla voi olla myös näytöksiä. Kansainvälisiä elokuvakanavia voi sitten katsella.

Televisio ja radio
CCTV 9 on Kiinan virallinen englanninkielinen oma kanava.Sieltä nyt tulee kaikenlaista myönteistä Kiinaan liittyvää. Ihan mielenkiintoisiakin ohjelmia varmasti joukossa. En loppujen lopuksi paljoa katsellut. Radiota en hirveäsi kuunnellut. Eli ei ole suosikkiasemia.

Sanomalehdet
China Daily
http://www.chinadaily.com.cn/

People's Daily
http://english.people.com.cn/

Musiikki
Tuntui enimmäkseen olevan sellaista kevyttä romanttista lauleskelua tai sitten poppailua.Varmasti kaikkea muutakin on, mutta siihen tarvitsee sitten kyllä ennakkotietoja tai kiinalaisoppaan, joka tietää musiikista. Cd-levyjä kyllä myynnissä. Seppo sai onneksi työkaveriltaan edes vähän musiikkia.

Liikunta
Ulkona lenkkeily ei kauheasti houkuttele ilmanlaadun ja liikenteen takia. Puistoissa voi kuitenkin juoksennella ja harjoittaa muuta liikuntaa, jos haluaa. Siellä täällä on sellaisia yleiseen käyttöön tarkoitettuja kuntolaitteita ulkona. Uimahalleja ei ole kai kuin pari. Kuntosalit ovat usein asuntojen yhteydessä. On niitä kyllä muutenkin, mutta maksut ovat aika korkeita. Itse olen käynyt joogassa Fine-Yoga-nimisessä paikassa. Opetus on pääasiassa kiinaksi, mutta ohjaajat puhuvat kyllä englantia. Ryhmissä 3-7 henkilöä. Kallista, mutta mukavaa. Jos olisit 3 kk tai pidempään, vois ostaa kausikortin. Jos kiinaa osaa, voi varmasti löytää paljon erilaisia liikuntraryhmiäkin. Ekspaateillakin on kyllä kaikenlaista toimitaa salibandyn pelaamisesta alkaen.
http://www.fine-yoga.com/?p=566106&lang=en_us

Vaellukset Kiinanmuurille
Beijinghikersin reissut olivat todella hyviä. Koko päivä vaeltelua muurilla tai muurin ympäristössä ja sitten pieni tutustuminen maalaiskylään. Toisella reissulla ei valitettavasti ollut kunnon ruokaa. Kannattaa siis varmistaa, kuuluuko ruoka vai pelkästään pähkinöitä ja olutta päivän päätteeksi. Vaelluksia ainakin sunnuntaisin. Kesäaikaan useammin.Mukavaa porukkaa ainakin meidän reissuilla eri maista.
http://www.beijinghikers.com/

Kiinan kulttuurikeskus
Järjestään kiinan kielen kursseja ja kaikenlaista muuta toimintaa luennoista nuudeleiden tekemiseen. Lisäksi erilaisia retkiä, mutta ne ovat aika kaliita.
http://www.chinaculturecenter.org

Beijingfinns
http://www.beijingfinns.com/

Pekingin menoista löytää tietoa kuukausittain ilmestyvistä lehdistä, joita ovat That's Beijing, Time Out, jne..
http://www.thebeijinger.com/
http://www.thats-bj.com/
http://www.cityweekend.com.cn/beijing/

Akrobatiaa ja teatteria
Pekingistä löytyy monia hyviä akrobatiapaikkoja tai ainakin jos aiemmin ei ole vastaavia nähnyt.
Hyviä kokemuksia
Chaoyang Akrobatics- hyvä esitys monipuolista akrobatiaa ja vähän lavasteita
Tiandi Akrobatic Show-kotikutoisempaa, mutta taidokasta akrobatiaa, ei koreilua ja kikkailua lavasteilla
Red Theater-tällä kertaa ainakin ihan ok kung fu -esitys. tosin valoilla ja efekteillä yritettiin liikaa vaikuttaa.
Huguang Guild Hall-oopperaa hienossa vanhassa pihatalossa, teetä ja pähkinöitä kyytipoikana, hyvä kurkistus perinteiseen oopperaan. laulun lisäksi pantomiimia ja akrobatiaa.
Lao She Teehouse-läpileikkaus eri kiinalaisista taiteenlajeista teetä hörppien
Beijing Night Show-kabareemainen tanssiesitys pukuloistoineen, makupaloja myös akrobatiasta, kung fusta yms, pöydässä istuen, mahdollisuus syödä
National Centre for Performing Arts
Suuressa esittävien taiteiden talossa voi sitten katsella isompia produktioita. Hieno paikka jo itsessään. Ohjelmiston ja lippujen hankkimisen voi katsella
http://www.chncpa.org/n457779/index.html
http://www.piao.com.cn/en_piao/shouye.asp
Liput kannattaa ostaa etukäteen. Esitykset voivat olla loppuunmyytyjä. Niin ei päästy balettia katselemaan.

Lipunmyyjiä ja matkanvälittäjiä
Lippuja esityksiin saa hankittua halvemmalla välittäjien kautta. Niitä löytyy ihan netistä hakemalla. Tässä pari, jotka ainakin toimivat ihan hyvin. Lipunvälittäjälle meilataan tai soitetaan. Se ottaa yhteyttä ja vahvistaa asian. Meidän tyypit soittivat sitten vielä ennen esitystä ja varmistivat, että ollaan tulossa. Tyypille annetaan rahat kouraan ja se käy sitten ostamassa liput. Jotkut tuovat myös lippuja kotiin tai johonkin sovittuun paikkaan.
http://www.thebeijingguide.com/shows/acrobats.html
http://www.cyclechina.com/Tours/2007/5/200751300209.html

Ravintolat ja ruoka
Täällä ovat tarjolla koko maailman keittiöt varmaan etiopilaisesta unkarilaiseen ja eri Kiinan maakuntien keittiöt edustettuina. Ravintoloita on pienistä katukeittiöistä hienoihin isoihin loistopaikkoihin ja hintahaarukkakin on valtava. Useimmissa paikassa ruokalistassa on kuvat, joiden avulla tilaaminen onnistuu vaivattomasti. Koskaan ei kuitenkaan voi olla varma, mitä sitten loppujen lopuksi saa. Pelkkiä kasvisannoksia on hyvin helppo täällä saada. Perinteisesti tilataan pöytään monta ruoka-annosta, jotka sitten jaetaan kaikkien ruokailijoiden kesken. Yksin syöminen voisi olla vähän hankalaa ja tylsempää. Ostoskeskuksien yhteydessä on kuitenkin pikaruokaloita, joista saa yksittäisiä annoksia. Korttiin ladataan rahaa ja sillä maksetaan siinä pisteessä, mistä ruokansa ostaa. Kuvien lisäksi esillä on yleensä myös malliannokset. Omaksi suosikseni nousi täällä munakoisoannos, joka oli miltei joka paikassa hyvää. Munakoison lisäksi, herneet, sienet, tofu, pähkinä ja pinaatti ovat täällä todella yleisiä. Nuudelit uivat yleensä sellaisessa liemessä. Sichuanilainen viittaa yleensä tuliseen ruokaan ja muutenkin tulisia annoksia on. Monissa on mukana chiliä. Ravintolasta voi pyytää sitten loput ruoat mukaansa. Itse en kyllä tätä kertaakaan nähnyt. Noissa pikaruokapaikoissa annossa on noin 20 yuania eli 2,4 euroa. Samanhintaisia ovat myös annokset peruskiinalaisissa ravintoloissa.Halvimmat kasvisjutut ovat tosin vian 8 yuania lautaselta. Keskiluokan paikoissa annokset maksavat sitten noin puolet enemmän. Ja vielä hienommissa taas sitten puolet enemmän, jolloin ollaankin jo Suomen hintatasolla.Pizza Hut Subway, Mc Donalds, KFC ovat myös helposti löydettävissä.

Ruokakaupat
WallMart ja Carrefour ovat isoja kauppoja tyyliin Prisma tai Citymarket ja niissä on laajat valikoimat elintarvikkeita. Ne ovat jättiläismäisiä, mutta pienempiä supermarketteja en ole valitettavasti ainakaan meidän alueelta löytänyt. Niiden jälkeen tulee sellaisia ihan pieniä putiikkeja, joista ei välttämättä löydä haluamiaan tuotteita. Hedelmiä ja vihanneksia myydään myös kärryistä kaduilla ja jonkinlaisilla torialueilla.

Länsimaalaisia, erityisesti amerikkalaisia tuotteita myyvät esim. Jenny Lou, jossa on kalliit hinnat. Sieltä voi kuitenkin löytää haluamansa tuotteen. Lisäksi on esimerksi Olée-nimisiä kauppoja hienommissa ostoskeskuksissa. Silkkimarketin alakerrassakin on pieni kauppa.
Sijainteja voi katella kauppojen omilta nettisivuilta.

Ostoksilla
Silkkimarketilla, yassulla,räätälillä teekaupoissa yms pikkuputiikeissa, pitää ja voi aina tinkiä.Friendship Storessa voi käydä vähän katselemassa vertailua hinnoille. Siellä oli omasta mielestäni muutenkin mukava asioida. valikoimat eivät olleet suuret,lähinnä siis silkkiä ja muuta tavallista kiinalaiskamaa, jota turisteille myydään. Mutta vaatteita pääsi sovittamaan eivätkä myyjät olleet haukkoina niskassa. Hinnatkin ovat kiinteät.Mitä tahansa täällä melkein tuntuu kyllä löytyvän, oikeiden kokojen löytäminen voi sitten olla ongelmallisempaa. Suuria ostoskeskuksia merkkiliikkeineen on todella paljon. Kaikenlaista sekalaista kiinalaista kamaa löytyy parhaiten Tianyin halpismarketista Fuchenmengin metroaseman länsipuolelta, taisi olla korttelin päässä.


Kiinalla pärjää
Englantia tai muita kieliä ei välttämättä puhuta muutamaa lausetta enempää edes isojen hotellien vastaanotoissa. Sieltä täältä saattaa putkahtaa englannin kielen taitoisia henkilöitä ihan missä vaan. Pääasiassa täytyy selvitä elekielellä, kuvilla ja kaikenlaisella viitonnalla. Muutama kiinan kielen sanakin oikein lausuttuna tuo apua.


Raha
-Automaatteja löytyy helposti, mutta nostokustannukset ovat arvoitus.
Luottokunnan/pankin veloittaman nostopalkkion lisäksi veloitetaan n.1,5-4,5 % Kiinaan.
-Suurin seteleistä on 100 yuania, josta on liikkeellä paljon väärennyksiä. Itsehän niitä ei voi maksaessaan saada takaisin, mutta sinun antaman setelin voidaan väittää olevan väärennös. Vaihtorahaa ei välttämättä ole satasesta ja vaihtorahan saaminen voi kestää. Pienet setelit pieniä ostoksia varten ovat äärettömän käteviä kuten tasarahakin. Pienin seteleistä on 1 yuan. Rahaa voi välillä olla melkoinen tukku mukana, koska tuo 100 yuania on n. 12 euroa ja myynnissä on kuitenkin tuhansien yuaneitten tuotteita.
-Kolikoita ei juurikaan käytetä, vaikka niitä on liikkeellä.
-Luottokortilla voi maksaa joissakin paikoissa lähinnä kansainvälisten ketjujen liikkeissä ja merkkikaupoissa.


Ilmanlaatu
On huono
http://english.sepa.gov.cn/


Hankalaa löytää:
-Leivinpaperi
-Kuivahiiva
-(Suomalaistyyppinen) fluorihammastahna
-Kunnon kuplavettä(siis vichyä, Watsonia ja muuta kyllä on)

Isoja kokoja vaatteista ja kengistä

No comments:

Post a Comment