Tuesday, December 23, 2008

22.12.Temppeleitä

Ensimmäinen kiinalainen arkipäivä koitti, mutta eroa ei kyllä huomannut. Opaslehtisten mukaan tosin esimerkiksi pankit pitävät ovensa kiinni viikonloppuisin. Ihmisiä tuntuu olevan liikkeellä aina vuorokauden ajasta ja päivästä riippumatta. Tänään suurennuslasin alla olivat uskonnot maisemassa. Kiinassa ei virallista uskontoa ole, mutta parin viime vuosikymmenen aikana uskonnonharjoittamista kohtaan on oltu suvaitsevampia. Tai siis kommunistinen puolue on ollut. Ainakin mikäli ne eivät uhkaa puoluetta. Kirkkoja tai muita hartauspaikkoja tai uskonnollisia symboleita ei kuitenkaan juuri katukuvassa näy. Isoja temppelialueita on kunnostettu, mutta nekin ovat ensisijaisesti matkailukäytössä. Kävimme aluksi taolaisessa temppelissä, sen jälkeen buddhalaisessa (tiibetiläisessä) lamatemppelissä, jossa oli mm. 18 metriä korkea buddha. Suitsukkeet/tuohukset paloivat levittäen imelää tuoksua. Niitä kannattaa polttaa, jotta paratiissa oleva jokaisen oma lootuksen kukka kasvaisi ja puhkeaisi isoon kukkaan, kun siirrytään sinne tästä maallisesta elosta.

Kongfutselaisen temppelialueen ohi kävelimme myös. Siitä tulikin mieleen, että erityisesti kongfutselaisuus on herättänyt keskustelua siitä, onko se uskonto vai ei ja edelleen mikä on uskonto ja mikä ei ja edelleen ja kuinka tällaiset käsitteet ja niiden määrittely pohjautuvat länsimaalaiseen ajatteluun ja kristinuskoon. Vielä on selvitettävä, millainen tausta ja merkitys noilla joidenkin taksienkin peruutuspeileissäkin roikkuvilla punanauhaisilla koristeilla on.

Teemaan sopivasti illan viihdytyksenä oli Kung fu panda -leffa. Leffavuokraamoita ei ole näkynyt, mutta lukuisasti dvd-kauppoja kylläkin. Piraattiversioita on lisäksi myynnissä ainakin joidenkin metroasemien liepeillä. Voi olla, ettei vuokraaminen kuulu täkäläiseen kulttuuriin etenkään, kun leffojen hinnat ovat varsin huokeat. Valikoimissa on pilvin pimein kiinalaisia tuotoksia ja tietysti amerikkalaisia. Seppo olikin saanut säkin leffoja Suomeen palanneelta ekspaatilta. Tähän ekspaattiuteen (expat) on täällä kyllä tutustunut. On tarjolla paljon erilaisia tapahtumia, kerhoja, palveluita yms täällä työskenteleville vierasmaalaisille ja heidän perheilleen. Useampi englanninkielinen julkaisu kertoo, mitä kaupungissa tapahtuu.

No comments:

Post a Comment