Wednesday, December 24, 2008

24.12. Hierontaa ja talouskasvua

Päivä oli jo vierähtänyt iltapäivään ennen kuin pääsimme liikkeelle. Viereisessä näyttelyhallissa esiteltiin Kiinan viimeisen 30 vuoden opening up -politiikan saavutuksia. Aihe on muutenkin esillä televisiossa ja lehdissä. Näyttelytilat olivat varsin suuret ja materiaalia runsaasti. Pienoismalleja valoineen oli tehty niin kehittyvistä ydinvoimala-alueistakin kuin talouskasvun keskuksista. Kasvukäyrät eri paikoissa ja eri aloilla olivat tietysti valtavia ja käppyröitä riitti kaikkien kuvien kohdilla paitsi ympäristöosuudella. Siinäkin olisi varmaan noususuhdanteinen käyrä päästöjen suhteen. Kaupungilla ei juurikaan ole meitä tuijoteltu, mutta tuolla näyttelyssä yksi mies rupesi oikein innolla ottamaan kuvia. Kenelleköhän se meitäkin sitten mahtaa oikein esitellä. Mielenkiintoinen oli suuri maailman kartta, jossa esiteltiin kaikki ne maat, joiden kanssa Kiinalla on kahdenkeskisiä kauppasomuksia. Aikamoinen liuta niitä oli, ja Afrikkakin oli hyvin mukana. Mitään ongelmiakohtia ei tietenkään ollut esillä. Lisäksi saleissa oli esillä erilaisia videoita, mutta vain kiinaksi.

Pienen tietopaketin ja ihmettelyn jälkeen suuntasimme sitten jouluaaton kunniaksi hierottavaksi. Paikka löytyi tavallisen kerrostalon 17.kerroksesta ilman mitään kylttejä. Sisustus oli kuitenkin viihtyisä ja hieronta ihan hyvä. Hieman viileää tosin oli ja liikenteen meteliä kuului, joten ensi kerralla voisi kokeilla toista paikkaa. Kommunikointi jäi kyllä hyvin vähäiseksi, koska kiinan kielen taito ei ole tässä päässyt oikein nihaota ja shieshietä enempää kehittymään. Maksusta ei saanut kuittia, joten saattoi siis olla hyvinkin pimeä paikka, joka kuitenkin mainostaa lehdessä. Tai sitten vaan tapana ei ole laittaa mainoksia auloihin ja oviin.

Jouluaatto on siis sujunut varsin arkisesti. Seuraavaksi kuitenkin laitetaan piparit uuniin. Taikina valmistui eilen kiinalaisista jauhoista ja uusiseelantilaisesta voista ja Suomesta tuoduista mausteista. Paisto tapahtuu joko foliolla tai voidellulla pellillä, koska leivinpaperia ei ole. Juomaksi sitten vähän glögiä. Go-peliä voisi opetella ja suklaatakin syödä. Lautapelit ja suklaa kun ovat ihan hyviä ja jouluunkin kuuluvat.

No comments:

Post a Comment