Monday, December 29, 2008

29.12. Eräässä hutongissa


Eilisen sunnuntain vietimme leppoisasti ja kävimme vain käveleskelemässä hutongissa Tiananmenin aukion eteläpuolella. Hutongissa on kyllä ihan toisenlaista kaupunkielämää kuin tällä meidän omalla alueella. Kapeilla kujilla näimme kanan häkissä, pyykkiä kuivumassa, pyörän korjausta, lasten pelaavan pyöräillä pahvikiekoilla jotakin peliä, vanhojen ihmisten keräävän roskia pyörän perässä olevaan laatikkoon jne.. Yleisiä vessoja oli myös todella paljon: oviaukko sisään ja sitten siinä reiät lattiassa. En kyllä uskaltautunut mennä itse tarkemmin tutkiskelemaan. Siitä tuli mieleen, että asunnoissa ei siis ilmeisesti ole omia vessoja. Sähköviritykset näyttivät varsin mielenkiintoisilta ja ilmeisesti vettäkin jotenkin lämmitellään joka asunnossa itse. Hiiltä käytetään tietysti paljon ja yksi mies polki sellaista raskasta hiilikuormaa. Ostoskadulla hinnat olivat tietysti aivan toista luokkaa kuin ostoskeskuksissa. Hiustenleikkausta muutamalla juanilla jne... Yllättävän paljon oli erilaisia pikkupuoteja ja välillä isompia kauppojakin. Alueella liikkuu myös turisteja, koska muutama hostellikin näytti siellä olevan. Kiinalaisia oli tietysti myös liikenteessä, sillä alueen jotkut kaupat houkuttelevat varmaan kauempaakin. Kaikkea mahdollista oli kyllä tarjolla vaatteista ruokiin. Katumyynnissä pitäisi ilmeisesti tinkiä aina aika tavalla. Paljon oli myös myynnissä erilaista naposteltavaa: täytettyjä sämpylöitä, lettuleipiä, sesampyöryköitä, hedelmävartaita, lihavartaita, jogurttijuomaa jne.. Itse hankimme kokemuksen paremmalta näyttävästä ravintolasta. Ruokalistassa oli annosten kuvat, joiden perusteella valitsemme kolme. Ne olivat kyllä aika erikoisia ja jäivät miltei syömättä paprikan paloja ja pähkinöitä lukuun ottamatta. Yksi maistui ihan joltain eläimen rasvalta. Tuli sitten maisteltua noita katukojujen antimia, joihin olisi voinut turvautua jo alun perinkin.

Illalla uppoidumme Kiinan kartan tutkiskeluun. Olisi tarkoitus tehdä jokin reissu Pekinginkin ulkopuolella. Kovin kauas ei kuitenkaan ennätä, vaikka junat aika nopeasti liikkuvatkin. Sain myös lueskeltua Haanpään Kiinan matkan päiväkirjan vuodelta 1953. Samantyyppisiä havointoja voi vielä nykyäänkin tehdä.

1 comment:

  1. Olipa kiva huomata, että olet taas aloittanut matkablogin. Heti tulee paljon elävämpi kuva kohteesta kun joku tuttu on kirjoitellut.

    -Katja

    ReplyDelete