Tuesday, December 23, 2008

23.12. 23.kerros

Tänään kävimme katselemassa Pekingin pienoismallia kaupunkisuunnittelun näyttelytilassa. Aika valtava; varmaankin 10 metriä pitkä ja saman verran leveyttäkin. Asutus jatkui pienoismallin ulkopuolellakin lasilaatoissa olevilla ilmakuvilla. Tosin ei minään pientalomattoina, vaan kerrostaloina.

Itse asumme ihan kaupungin itäreunalla businessalueella (cbd). Asuinrakennuksemme on 30 kerrosta korkea ja oma huoneistomme on 23. kerroksessa. Ikkunoista katsellessa ei tajuakaan olevansa niin korkealla, koska ympäröivät rakennukset ovat yhtä korkeita tai vielä korkeampia. Rakennuksista korkein on 330 metriä. Onneksi näemme kuitenkin taivasta ja joskus ehkä kaukana siintävät vuoretkin. Tosin ilma on tähän asti ollut liian saasteista. Parveekkeelle olen uskaltaunut vain kerran ottamaan pari kuvaa. Pienoismallista huomasin, että tämä on kaupungin korkeinta aluetta. Suunnitelmissa on purkaa viimeisetkin jäljellä olevat matalemmat talot ja rakentaa lisää torneja. Muualla ei ole yhtä korkeaa tai siis 10-kerroksiset talot näyttävät pieniltä. Täytyy tehdä retkiä kaupungin muille alueille kyllä ehdottomasti.

Matalaa rakennuskantaa edustavat hutong-alueet, joita on pikku hiljaa alettu suojella ja kunnostaakin. Kävimme yhdellä sellaisella tänään ja elämä siellä oli sellaista, joka vastasi enemmän mielikuvaani Kiinasta kuin tämä tornialue. Kapeilla kaduilla oli vieri vieressä pieniä puoteja, joissa oli myynnissä mitä tahansa hedelmistä vaatteisiin. Lisäksi partureita, ravintoloita, kaikenlaisia pieniä naposteltavia suoraan kärryistä yms Paljon erilaisia pyöriä kaikenlaisine kuljetuskärryineen.

Talossamme on kuntosali kokolattiamattoineen ja juoksentelu ja muu kuntoilu tulee varmaan pääosin tehtyä siellä. Joogapaikkoja olisi tosin tarkoitus myös testailla, vaikka ne länkkäreille suunnattuna, ainakin tällä meidän alueella, ovat varsin hintavia eli n. 8-12 euroa kerta. Porraskävely hyötyliikuntana voi jäädä vähään, koska tuo 23 kerrosta alkaa olla jo vähän liikaa. Hisseillä tulee siis liikuttua. Meidän hississämme on kaikki numerot valittavissa, mutta monista puuttuvat 4,14 ja 13. 4 kun on kuoleman/epäonnen numero Kiinassa.

No comments:

Post a Comment