Thursday, January 29, 2009

29.1. Kiinalaisuuksia


-Jonottaminen on etuilua, rynnimistä ja riveilyä.
Jono muodostuu vähintään kolmen hengen levyiseksi ellei käytössä ole todella kapeita karsinoita. Lippuluukulla sitten pitää tunkea rahoja, kun edellinen on asioimassa muutaman muun sivusta kiilanneen kanssa tai kaupassa tunkea hedelmät suoraan vaa'alle kurkotellen kaukaa. TYhjään metroonkin kannattaa rynnistää tuuppien ulos tulevia ihmisiä.Ja joka paikkaanhan täällä melkein sitten jonotellaankin. Ennen kuin lentokonekin on kunnolla laskeutunut kannattaa tietysti hypätä keskikäytävälle jonottamaan, että pääsisi koneesta ulos.

-Juomat ovat lämpimiä.
Ruoan kanssa juodaan lämmintä vettä tai teetä.Jos tilaa muita virvokkeita tai olutta, ne tulevat huoneenlämpöisinä, ellei pyydä niitä erikseen kylminä.


-Aina löytyy vastaus
Kysymyksiin vastataan, vaikka vastausta ei tiedetä tai ymmärretä. vastauksena voi olla myös jotain ihan muuta asiaa. En tiedä, on harvinaisuus.Jokin asia voi olla aluksi kyllä ja hetken päästä ei.

-Sisällä on kylmä
Sisätiloissa ei ole lämmitystä, ei välttämättä ravintoloissa, teattereissa, museoissa yms Ruokailla voidaan ulkona talvisaikaankin. Takit päällä oleskellaan sisätiloissa ja alusvaatteet ovat paksuja.
Uusimmissa ja turisteille suunnatuissa paikoissa tietysti sitten lämmitelläänkin, jos varaa on.

-Liikennesäännöistä joustetaan
Kävellessä on pakko mennä päin punaisia, puikkelehtia autojen joukossa, jäädä odottelemaan kaistojen väliin, jos aikoo päästä eteenpäin. Autolla ajaessa pitää puikkelehtia kaistalta toiselle. Risteyksissä on liikennevalojen lisäksi myös liikennettä ohjaavia henkilöitä, mutta niiden suosituksista ei kannata turhaa piitata. Poliisit ajelevat vilkut päällä, vaikka eivät olisi hälytysajossa. Liikennettä ylitetään hillitä kaistojen välisillä aitauksilla.

-Eläimistä syödään kaikki osat
Ruokalistoilta löytyy kaikenlaisia eläimiä ja kaikkia mahdollisia osia päästä varpaisiin. Kalat tarjoillaan ruotoineen ja lihat usein luineen. Tosi järkevää oikeastaan hyödyntää ja syödä kaikki mahdollinen, eikä viskata jätteenä pois. Kasvisruokaa on helppo saada, koska listalla on aina paljon lihattomia annoksia. Joskus kiinalaisten voi tosin olla vaikeaa ymmärtää, että isonenä ei todellakaan halua yhtään lihaa. Perusannokset tuntuvat olevan ravintoloissa hyvin samanlaisia, mutta toisaalta on paljon eri alueiden keittiöitä ja tapoja maustaa ruokaa. Ihan erilaista ainakin Pekingissä kuin Suomen kiinalaisissa ravintoloissa.

-Ruoka jaetaan
Pöytään tilataan aina useita annoksia, jotka sitten jaetaan ruokailijoiden kesken. Puikoilla sitten napsitaan vaan kaikista kulhoista mieleisiä makupaloja. Usein ruokaa tulee sitten niin paljon, että sitä jää runsaastikin syömättä. Jämät voi pyytää mukaansa, jos haluaa. Riisiä voi tilata lisukkeeksi, mutta sen ajatellaan olevan erityisesti vatsan täytettä, jos on nälkä muiden ruokien jälkeen. Puikoilla tietysti syödään, mutta riisilusikkakin on yllättävän usein käytössä. Ja ruokaa tosiaan ryystetään ja maiskutellaan, viedään kippo suun alle jne..

-Pakkailua: ensiksi pussiin, sitten rasiaan, sitten pussiin
Pakkaaminen on melkoista tuhlailua. Suurin osa asioista on pakattu moneen kertaan. Aluksi pakataan karkki omaan pikku pussiin, jotta se voidaan laittaa pussiin muiden yksittäispakattujen karkkikavereiden kanssa, jotta iso pussi voidaan laittaa rasiaan, joka päällysteään muovilla.Jokainen vessapaperirullakin on tietysi omassa muovipussissa ison säkin sisällä. Hedelmät pakkaillaan kaupoissa kaikki omiin pussiin. Pusseja säästejään ainoastaan kassoilla, jossa kehotetaan käyttämään kestäviä kasseja eikä anneta muovikasseja. On varmasti ollut joku määräys korkeammalta. Laajentaa sitä voisi kyllä tuohon muuhun pakkailuun.

-Harjataan ja luututaan
Kauppakeskukset, metroasemat,hotellit ja muutkin julkiset tilat ovat täynnä siivojia, jotka harjaavat roskia pois ja myös pintapuolisesti luuttuleivat lattioita. Rievulla huidotaan myös kaiteita ja muita paikkoja, joita esimies on määrännyt. Tulee kai vähän kiiltävämpää, vaikka rätti olisikin jo tumma ja vesikin mustaa. Viemärit sitten voivatkin olla ihan tukossa tai penkin takana kokonainen pölyvuori. Märkä lattia -kylttejä riittää varoitukseksi.

-Reikä lattiassa
Useimmat vessoissa ovat reikiä lattioissa. Länsimaalaisten hotelleissa on kuitenkin yksinomaan pönttöjä, jotka ovat lisääntymässä täällä kaiken aikaan. Invavessoista löytyy yleensä pönttö. Paperia ei kuitenkaan ole, vaikka paperitelineet kyllä ovat. Omat paperit on siis hyvä olla mukana. Lattialla voi kyykistellä kuin puskassa olisi. Hyvä puoli lattiareiissä on se, että ne varmaan ovat hygieenisempiä kuin noi pöntöt. Eihän siinä tarvitse koskea mihinkään, mihin joku toinen on ollut kosketuksissa. Pöntöissä istumarengas voi olla rikki, ne voivat olla likaisia jne..

-Tuijotellaan
Ihmiset ja varsinkin lapset jäävät avoimesti tuijottelemaan. Ei pelkästään isonenäisiä valkoihoisia, vaan myös kaikkea muuta kummallisen näköistä. Ilman mitään estoja voi tietysti napsia kuviakin ja vähän vaikka naurahdella.

-Kiellot ovat rikkomista varten
Jos kulku on kielletty tai valokuvaaminen ei ole sallittu, on varmaa, että salamat läiskyvät ja kiinalaiset etenevät oikopolkua pitkin välittämättä harvinaisista kasveista, jotka jäävät jalkojen alle. Tämän takia asioista pitää kuulutella monta kertaa, rakentaa kunnollisia esteitä tai ennen kaikkea palkata laumoittain valvovia silmiä.

-Homma hoidetaan
Jos kiinalainen tai kiinalaiset ovat päättäneet hoitavansa homman, se sitten kyllä tehdänkin. Voidaan soitella tuttaville, sukulaisille, hankkia tavaroita joistakin jne.. Jos asiaa ei ole mahdollista tehdä, sitten pahoitellaan oikein kovasti ja tarjotaan toisia vaihtoehtoja. Toisaalta joskus voi olla ikävää, että kiinalainen luulee tietävän paremmin kuin sinä itse, mitä todella haluat ja mikä on sinulle on parasta. Tälläiseen palveluun törmää ennen kaikkea tietysti siellä, missä on tärkeää ja hyödyllistä pitää isonenät tyytyväisinä. Muissa paikoissa saattaa käydä niin, että homma ei vain hoidu tai onnistu, mutta siitä ei viitsitä sitten ilmoittaa tai keksitään joku ihmejuttu ratkaisuksi.

-Kopioinnin juhlaa
-Kaikesta on tarjolla kopioita ja itse voi kopioittaa lisää. Tarjolla on jäljitelmiä Nikesta, Adidaksesta, Lacosteesta,,, DVD-levyjä, musiikia... Sitten on ihan omia huonekaluja Keialla, kännyköitä Nokirilla jne... Mallikappaleista voi teettää lisää vaatteita ompelijalla. Coctaileja ja leivonnaisiakin jäljitellään. Ulkoasu voi olla oikea, mutta maku sitten kertoo totuuden.

-Päällä kiiltoa, sisällä mätää
-Pinnat voivat olla kiillotettuja ja kunnossa, mutta rakenteet mitä sattuu konkreettisesti rakennuksissa ja kaikissa muissakin asioissa. Vikahan on korjattu, kun laitetaan vähän lisää maalia tai suihkautetaan tuoksuja.

Kuva: Ihmettelin, kun tuntui vetävän kamalasti ravintolassa. Vedin verhoa syrjään ja sieltähän se syykin paljastui. Seinän ja ikkunan välissä oli oikein kunnon rako ulos asti.

-Kultaa ja punaista
Onnen värit ovat täällä ovat punainen ja kulta ja sen kyllä hommaa erityisesti sisustuksesta ja koristeista. Muuten uskomukset ja symbolit ovat arjessa läsnä.

-Tingi, tingi, tingi
Suurimmassa osassa paikoista voi ja pitää neuvotella hinnoista erityisesti turisteille suunnatuilla markettialueilla myyjä voi sanoa hinnaksi mitä tahansa. Täältä löytyy tukuittain oppaita, lippujen välittäjiä, hierojia, autonkuljettajia jne, joiden kanssa voi neuvotella kelpo hinnan.





On mukavaa, kun on samassa kaupungissa pitkään ja voi käydä paikoissa useaan kertaan. Tänään vierailin Kielletyssä kaupungissa toistamiseen. Jostakin syystä mielessäni oli siitä niin haalea kuva. Tällä kertaa siellä oli tietysti mustapäitä armeijoina liikenteessä, mutta sivureittejä pääsi kyllä hyvin kuljeskelemaan. Kielletty kaupunki ei kuitenkaan nytkään sytkähdyttänyt suuresti. Mietiskelin siellä, että se saattaa johtua mm. seuraavista syistä: Useimmiten tila on muurilla tai seinillä rajattu, joten itse ei voi hahmottaa olevansa suurella alueella.Yhdellä kertaa avautuvat tilat ovat siis loppujen lopuksi aika pieniä.Rakennukset eivät ole massiivisia, eivätkä siinä mielessä tunnu suurilta. Rakennustyyli, kattojen kuviointi ja muoto ovat sellaisia, joita näkee täällä muutenkin. Ne eivät siis puhuttele muodollaan, erityisvärityksellään jne. Alue ei tunnu vanhalta, sillä siellä näkyy tuoretta sementtiä ja keskeisten rakennusten maalit hohtavat uutuuttaan.Hämmästyttävintä oli ehkä ajatella, että Kielletyn kaupungin osissa on tosiaan asuttu ja vielä viime vuosisadan alussa.Eniten kummastuttaa ulkotilojen runsaus ja sisätilojen koleus. Kylmät ovat olleet oltavat. Esillä olevat esineet ovat tietysti hienoja, mutta sekin on kuin muissa museoissa. Kellokokoelma olisi hieno, jos kellot olisivat käynnissä ja näkisi, kuinka ne oikein toimivat.

No comments:

Post a Comment