Sunday, January 4, 2009

4.1. Muurilla taas


Tänään vietin vaelluspäivän Miran ja Tanun kanssa Kiinan muurilla. Osallistuin toisen kerran BeijingHikersin järjestämälle retkelle . Varsin mukava tapa, jos haluaa nähdä muurista muutakin kuin turistiosuudet. Muurin historia on varsin monipolvinen, sillä sillä se koostuu useista eri osuuksista ja on rakennettu noin 1 500 vuoden aikana. Ilmeisestikin Qin-dynastian aikana n. 200-luvulla eaa on ensimmäisen kerran yhdistetty eri hallitsijoiden aiemmin rakentamia muureja ja rakennettu yhtenäistä muuria. Qin-dynastiaa pidetään usein myös yhtenäisen Kiinan ensimmäisenä hallitsijana.Rakennusmateriaalina on silloin ollut lähinnä kiviä ja maata. Seuraavan kerran vuosituhannan vaihteessa Han-dynastian aikana on myös aktiivisesti rakennettu lisää muuria. Muuri Beijingin ympäristössä on miltei täysin vasta Ming-dynastian ajalta (1300-1600-luvuilta), silloin rakennusmateriaalina oli jo tiiliä ja laastia. Viimeisen kerran muuria on paikkailtu 1980-luvulla, jolloin siitä tuli Unescon maailmanperintökohde ja turisteille tarvittiin hienoa katseltavaa ja turvallista tallattavaa.

Muurin kokonaispituus on reilut 6 000 kilometriä ja siinä on nykyisinkin monia eri haaroja ja eri-ikäisiä osuuksia huonokuntoisista hyväkuntoisiin. Vanhimmat pätkät ovat miltei tuhoutuneet tai maastoutuneet täysin. Torneja rakennettiin kaiketi vasta Ming-dynastian aikana, jolloin muurilla partioi 1 miljoonaa sotilasta puolustustehtävissä. Rakentamiseen on osallistunut miljoonia ja miljoonia ihmisiä. Tärkeimpiä rakentajia ovat olleet sotilaat, lähiseudun asukkaat ja rangaistusta kärsivät rikolliset. Rakentaminen on ollut monella alueella äärimmäinen ponnistus ja rasittanut kyläläisiä huomattavasti. Rakennustöissä kuolleet ovat saaneet viimeisen leposijansa muurin alta. Rakentamisen takia on syntynyt myös kyliä muurin lähelle, varsinkin tiilien tekemistä varten.

Muurin päällä pystyy hyvin kävelemään varsinkin jos on hyväkuntoisella 6 metriä leveällä osuudella. Muuri kiemurtelee vuoristossa ja välillä on todella jyrkkiä nousuja ja laskuja. Välillä taas irtonaisia ja rikkinäisiä kiviä, risukkoa ja raunioita. Muuri on paljon monipuolisempi kuin turistikuvat antavat ymmärtää. Joillakin osuuksilla tarvittaisiin ilmeisesti ihan kiipeilyvarustusta.

http://www.beijinghikers.com/

No comments:

Post a Comment