Friday, January 30, 2009

30.1. Uuden vuoden juhlinta jatkuu


Kiinalaisen uuden vuoden, kevätjuhlan tai kiinalaisittain chunjien juhlinta jatkuu. Illalla paukkuivat ja räiskyivät taas melko tavalla, joko sen takia että oli perjantai tai sitten uuden vuoden viidentenä päivänä poksutellaan muutenkin enemmän. Erilaisia härkiä niin muovisia kuin kipsisiä näkyy ympäri kaupunkia patsastelemassa. Osa näyttää kyllä siltä kuin niitä oltaisiin lahtaamassa pihveiksi. Viime vuosihan oli apinan vuosi ja ensi vuosi on tiikerin vuosi. Muita ovat jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, lammas, apina, kukko, koira ja sika. Kaikista noista elukoista saa kyllä sitten patsaita ja pehmoleluja aikaan.

Itse kävimme ihmettelemässä uuden vuoden juhlintaa Chaoyangin-puistossa, jossa oli myös huvipuisto. Poiketen aiemmista puistoissa siellä oli myös ruokakojuja ja muutamia yrityksiä esittäytymässä sekä Venäjän mainontaa. Vähän sellainen messutunnelma siis. Perinteisten leijona- tai lohikäärmeasuisten esiintyjien sijasta näimme puujaloilla käveleviä jonkinlaisia avaruusötököitä. Pallonheittelyä, ongintaa ja muuta sellaista huvitusta oli tässäkin puistossa tarjolla. Koska paikka oli sen verran iso, tuntui yllättävän väljältä. Puistojen anti tosiaan poikkeaa toisistaan. Joissakin puistoissa on enimmän perinteisiä kiinalaisia esityksiä, kun taas toisissa on enemmän muuta huvittelua. Itse en nyt tuosta Chaoyangista niin piitannut, vaan mieluummin olisin katsellut perinteisempää touhua.

Uuden vuoden ajankohta vaihtelee täällä vuodesta toiseen. Mikäli olen ymmärtänyt oikein vuosi vaihtuu talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uuden kuun aikaan. Vapaata on yleensä koko viikko, mikä on pisin yhteinen loma-aika Kiinassa. Siihen monet sitten yhdistelevät vähän lisää vapaata eli lomailevat jopa 2 viikkoa. Neliviikkoinen kesäloma tuntuu varmaan ihan epätodelliselta. Juhlinta loppuu 14. päivänä, jolloin vietetään lamppujuhlaa. Se olisi ollut mukava kyllä nähdä. Vuoden ensimmäinen päivä ajoittuu 21.1.-20.2. välille. Osa kaupoista on suljettu, sanomalehdet eivät ilmesty jne...

Uusi vuosi aiheuttaa täällä stressiä nuorille, kun se on pisin lomajakso ja tapana on vierailla sukulaisten tai ainakin vanhempien luona. Netissä on etsitty poika- ja tyttöystäviäkin esiteltäväksi vanhemmille, jottei näiden tarvitsisi olla huolissaan sinkkuudesta. Tietysti säännöt sovitaan ja maksetaan kunnon korvaus. Parit myös riitelevät kumman vanhempien luokse mennään, vai mennäänkö käymään molempien luona kiireellä ja kalliisti, jos sattuvat asumaan vielä kaukana toisistaan. Uutena ratkaisuna tänä vuonna oli China Dailyssä esillä, että kummankin vanhemmat voidaan kutsua kaupunkiin nuorten omaan kotiin juhla-ajaksi. Yksilapsisia perheitä on paljon, joten asia merkitys on suuri senkin tähden.

Uutena vuotena pukeudutaan uusiin vaatteisiin ja perinteisiä kiinalaisia nuttuja, erityisesti punaisia, on näkynyt ihmisten päällä ja lapsilla erilaisia keisariasuja. Dumplineita, pieniä taikinakääröjä, joissa on täyte sisällä, tehdään yhdessä perheen kanssa tai sitten ostetaan valmiina kaupasta tai mennään ravintolaan syömään.Erilaisissa kakuissa on yleensä jonkinlaista paputahnaa ja sitten riisipuuroa. Ne eivät ole mitenkään erityisen makeita. Ja nykyisin tietysti sipsien, cokiksen, karkkien ja viinien kulutus kasvaa kaiken aikaa. Kortteja annetaan, lahjoja vaihdetaan ja tehdään toivomuksia.

Uudenvuodenkuvia (nianhua) kiinnitellään seinille tai kai niitä voi ihan maalatakin. Kaloja on näkynyt paljon, sillä ne merkitsevät yltäkylläisyyttä ja vaurautta. Varmaan jotakin on tässä unohtunutkin uuden vuoden vietosta. Mielenkiintoista aikaa Kiinassa, mutta toivotonta matkustaa mihinkään, kun kaikki kulkuvälineet ovat tupaten täynnä. Ja taas tuolla ulkona poksahti.

No comments:

Post a Comment