Thursday, January 1, 2009

31.12. Uudenvuodenaatto

Uudenvuodenaattoa ei täällä juuri huomannut kuten ei tuossa viime viikolla jouluakaan. Käytössä täällä on kyllä tämä länsimainen, gregoriaaninen kalenteri ja 1.1. onkin vapaapäivä. Uuttavuotta juhlitaan kuitenkin kiinalaisen kuukalenterin mukaan. Uusi vuosi alkaa talvipäivänseissauksen jälkeisen toisen kuun aikaan, joten vuodenvaihde vaihtelee tammikuun loppupuolelta helmikuun puoleenväliin. Tänä vuonna uudenvuodenaatto on 25.1. Hauskaa nähdä, millaista täällä silloin on. Ilmeisesti muistuttaa varsin paljon suomalaisille tuttua joulunviettoa lahjoineen, erityisruokineen jne.. Se on myös pisin loma-aika kiinalaisille. Uusivuosi on oikeastaan myös kevään juhla (kiinaksi chunjie) ja siihen viitataankin spring festival -nimellä englanninkielisessä lehdissä. Parin viikon ajan ilmeisesti tapahtuu kaikenlaista ja lomaillaankin 4-5 päivää.

Päivällä menin etsiskelemään joogasalia ja sehän löytyikin yllättävän helposti seuraavan metroaseman tuntumasta. Hathajoogan tilalla olikin hotjoogaa. Mun lisäks tunnilla oli vain 3 kiinalaisnaista. Opetus oli tietenkin kiinaksi, mutta opettaja sanoi sitten väliin jotakin englanniksi. Oikein mukava paikka, joten menen kyllä sinne uudestaan. Opettaja korjasi ja neuvoi kaiken aikaa. Toivottavasti astangatunnillakin olisi samanlaista. Suihkuja ei tosin ollut. Hinnat ovat vaan aika hunajaiset. 10 euroa tunti, kun ei voi ostaa puolen vuoden tai vuoden korttia. Muuten alakerran juoksumatot ja puntit ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Itse suuntasimme kuitenkin illalla Santerin luokse, jossa olivat myös Jalmari ja Anni. Jalmari oli tullut Venäjältä veljensä luokse. Hauskannäköinen oli venäjä-kiina sanakirja. Tutkiskelimme myös lausahduksia ihan Berlizin englanninkielisestä oppaasta. Iltaa varten oli esitetty iskulauseena tai keskustelun aloituslauseeksi mm. seuraavaa muistutat kovasti serkkuani... En taitaisi Suomessa hyvin toimia.Santeri ja Anni ovat täällä työskenteleviä ekspaatteja. Oli siis suomalaispoppoo koossa. Kiinalaisviini Dragon Seal osoittautui pahaksi luumumaisen makeaksi juomaksi, mutta kyllä täältä pitäisi saada ihan hyviäkin viinejä. Joissakin paikoissa kehitellään oikein kunnolla viininviljelyä, sillä maaperän ja ilmaston pitäisi olla siihen suotuisia. Täytyy kokeilla siis jatkossa muita viinejä. Onneksi nyt oli kuitenkin myös muita juomia. Käytiin sitten nauttimassa hot pot -illallinen. Hot pot toimii aina samalla tavalla eli pöydän keskellä porisee pata ja sinne laitetaan sitten kiehumaan tilattuja lihoja, kasviksia, tofua ja merenantimia. Kiehauttamisen jälkeen niitä voi sitten vielä dippailla erilaisiin kastikkeisiin. Olimme aika myöhään liikenteessä, joten ilmeisesti ravintola oli menossa kiinni, koska tarjoilija heitteli supernopeasti syötäviä pataan. Toisaalta kun ruoat olivat valmistuneet saimme rauhassa kuitenkin vielä istuskella ja sen jälkeen jotakin vielä lisää keitellä. Välillä on vaikeaa aina ymmärtää näitä kiinalaisia käytäntöjä.

Illallisen jälkeen palasimme Santerin luokse turinoimaan. Juttua riitti ja kello oli paljon, kun palasimme kotiin. Matkalla näimme kopeissa nukkuvia ihmisiä, ilmeisesti vartijoita.

No comments:

Post a Comment