Monday, January 19, 2009

19.1.Merkillistä mediaa

Uutisten seuraaminen on täällä aika mielenkiintoista. Pari englanninkielistä sanomalehteä on helposti saatavilla. Meidän aulaamme ilmestyy päivittäin China Daily. Mielipidekirjoituksia ei ole ja joka lehdestä löytyy menestystarina yrittäjästä. Kehitystä ja parannusta tuntuu tapahtuvan joka sektorilla, erityisesti taloudessa, ja Kiinan asema vahvistuvan maailmanlaajuisena toimijana.Onhan se nytkin taistelemassa Somalian edustalla merirosvoja vastaan. Suuria asioita täällä ovat tällä hetkellä ulkokiinalaisten rekrytoiminen takaisin Kiinaan. Yhdysvalloissa ja muualla syntyneet ja korkeasti kouluttautuneet kiinalaisen ja länsimaisen kulttuurin tuntijat ovat haluttua pääomaa, jota yritetään nyt houkutella Kiinaan. Armeijaan houkutellaan korkeakouluopiskelijoita lukukausimaksujen korvaamisella kuten myös työntekijöitä Länsi-Kiinaan. Itä- ja Länsi-Kiinan välillähän on valtava kehitysero. Monilla perheille lukukausimaksut ovat rasite, joten se onkin oikein oivallinen porkkana. Xinjiangissa, uiguurien automisella alueella, puolestaan kehitellään toimenpiteitä separatismia, terrorismia ja ääriuskonnollisuutta vastaan. Lieneeköhän siellä ollut joitakin ongelmia viime aikoina, kun tällaisia toimenpiteitä suunnitellaan. Joskushan alueella on ollut itsenäistymispyrkimyksiä kuten Tiibetillä.

Englanninkielisiä tv-kanavia ovat BBC, CNN, Bloomberg, AsiaVision tms ja kiinalainen CCTV 9. Lisäksi tietysti elokuvakanavia. Hauskaa on ollut huomata Aasia-keskeisyys ja välillä mukana on laajemminkin Tyynenmeren aluetta. Talousasiata ovat todella keskeisessä osassa, mutta se johtunee siitä, että täällä olevat länsimaalaiset ovat lähinnä business-ihmisiä. Luonnollisesti lähialueiden asioista kerrotaan tarkemmin ja ennen kaikkea Kaakkois-Aasian asioista. Japani, Korea ja Keski-Aasian maat ovat huomattavasti vähemmän esillä. Kiinankielisiä kanaviakin on tullut selattua läpi. Ohjelmisto tuntuu olevan hyvin kevyttä ja viihdyttävää: erilaisia sarjoja dynastioiden ajoilta pukuineen ja ratsuineen ja lukuisa määrä studioissa käytäviä kisailuita. Yleinen näky ovat myös sota-ajan sarjat, jossa japanilaiset näyttävät pikku-Hitlereiltä. Dokumentteja ei juurikaan näytä olevan. Koska kiinaa puhutaan hyvin eri tavoin ja puhujien voi olla vaikeaa ymmärtää toisiaan, on sarjoissa usein myös tekstitykset.

Suomen tai suomalaiset olen nähnyt kahteen otteeseen mainittavan sanomalehdessä: Harbinissa suomalaiset ovat olleet veistämässä lumiveistoksia. Venäläissävyttyinen kaupungissa Koillis-Kiinassa on suuri määrä lumi- ja jääveistoksia. Niitä oli Sepon kanssa tarkoitus mennä ihmettelemään, mutta ei sekään reissut nyt toteudu. Toisen kerran kerrottiin, kuinka suomalaisopiskelija menee naimisiin Chendussa perinteisen kiinalaisen häätradition mukaan ja suomalaisen sulhasen sukulaiset pukeutuvat perinteisiin kiinalaisiin asuihin.

Kiinalaisiin radioasemiin olen yrittänyt netissä tutustua, mutta se on ollut hiukan hankalaa. Mitään ei välttämättä kuuluu, vaikka painelee eri linkkejä. Nuo kiinan merkit eivät vielä oikein avaudu. Etsiskelin kanavia myös mp3-soittimella. Hyvin popahtavaa tuntuu olevan.

Olisi hauskaa, jos osaisi lukea kiinankielisiä lehtiä tai ymmärtäisi puhuttua kiinaa, jotta voisi vertailla, ovatko uutiset samanlaisia vai poikkeavatko ne jotenkin englanninkielisistä.

http://english.people.com.cn/
http://www.chinadaily.com.cn/

No comments:

Post a Comment