Thursday, January 8, 2009

8.1. Linnunpesä ja jääkuutio




Tänään lähdin aamuretkelle olympia-alueelle. Paikka oli todella tyhjä ja jotenkin kolkon tuntuinen. Metrossakaan ei juuri ollut väkeä. One world- one dream -musiikkia tosin kaikuu joka paikassa. Ihmisiä parveili vain ihmettelemässä stadionia ja sen vastapäätä olevaa uintikeskusta. Itse kipusin olympiametsikössä olevalle kukkulalle ihailemaan maisemia. Sieltä avautuivatkin näkymät monikaistaiselle itielle ja asuinalueille korkeine kerrostaloineen. Tosin oli tehty vihersilta, jotta eläimet pääsevät liikkumaan. Varmaankin lähinnä jotakin hyönteisiä. Vihersilta oli kyllä niin leveä, että siellä kulki tiekin keskellä. Tunnelma on varmasti ollut ihan toisenlainen silloin elokuussa, kun kisoja on käyty. Lähinnä huvitti, kun joka risteyksessä oli vielä liikenteenvalvojia. Lieneeköhän heidän työsopimus vuoden loppuun saakka? Leveät kävelykadutkin paljastuivat autoteiksi, joten eiköhän ne oteta pian käyttöön ja jalankulkijat ohjata reunoilla oleville jalkakäytäville. Rakennuksina Linnunpesä ja Jääkuutio olivat kuitenkin hienompia kaukaa katsottuna. Jääkuution seinämateriaalista en oikein päässyt selvyyteen.

Olympialaiset eivät enää juurikaan muuten näy täällä paitsi erilaisten tuotteiden kyljissä voi olla maininta, että ovat olympiatuotteita. Tietysti kasvojen kohotus näkyy täällä pidempäänkin, esimerkiki Kielletyn kaupungin uudelleenmaalaus ei nyt noin vain katoa kuten ei tietenkään metrolinja tai rakennuksetkaan. Mielissäkäkin olympialaiset säilyvät, sillä se näyttää kohoavan viime vuoden tapahtumaksi yhdessä avaruuteen lennähtäneen taigonautin kanssa. Monille se tietysti aiheutti myös paljon harmia ja menetystä, joka pysyy myös mielissä. Tänä vuonna valmistaudutaan uuteen koitokseen Kiinan 60-vuotisjuhliin, joihin aiotaan ottaa mallia olympialaisita. Tosin ei ihan istuteta 40 miljoonaa kukkaa.

Huomenna lähdemme reissuun Xi'aniin, jossa olisi tarkoitus ihmetellä ainakin terrakottasotilaita. Alunperin piti lähteä matkaan yöjunalla, mutta lippujen ostaminen osoittautui mahdottomaksi, koska kiinalaiset matkustavat jo pääkaupungista maakuntiin uuden vuoden viettoon, vaikka se on vasta kolmen viikon päästä. Taloudellisen tilanteen takia, joillakin ovat jo työt loppuneet ja toisaalta jotkut lomailevat jo ennen uutta vuotta. Lippuja ei voi ostaa netistä, vaan pelkästään asemilta tai välittäjien kautta. Liput tulevat myyntiin yleensä myös noin 3 viikkoa ennen lähtöä, joten asemat ovat senkin takia ihan tukossa, koska ihmiset jonottavat lippuja uuden vuoden aluspäiväksi. Vaikka tilaa olisi siis nyt lähteviin juniin, jonotus olisi ihan mahdotonta. Lisäksi todelista tilannetta ei saa mistään selville muuta kuin jonottamalla. Jollakin välittäjällä voi olla lippuja. Aika mutkikas systeemi. Sen puolestakin tulee jännitystä matkailuun, kun lippuja voi ostaa vain sieltä kaupungista, josta on lähdössä liikkeelle. Pekingistä emme voi siis ostaa lippuja paluumatkaan varten tai saati muiden kaupunkien välille. Huomisaamuna hyppäämme lentoon ja toivomme saavamme liput sitten Xi'anista takaisin Pekingiin sunnuntai-iltana. Harmi homma, sillä nyt jäänevät kaikki muutkin reissut tekemättä. Ilmeisesti ihan uuden vuoden ympärillä saattaisi tosin tilaa olla, mutta aaton nyt viettäisi muualla mieluummin kuin junassa. Uusi vuosi on siis todellista sesonkiaikaa ja varsinaista hulinaa.

No comments:

Post a Comment